Vakantiewoning Oude Jitte Greonterp

Vakantiewoning Oude Jitte Greonterp

Vakantiewoning te huur in Friesland


Greonterp & Omgeving

Wat is er te doen in Greonterp en omgeving?


b&b-oude-jitte-greonterp-omgeving8.png
b&b-oude-jitte-greonterp-omgeving5.jpg
b&b-oude-jitte-greonterp-omgeving4.jpg
b&b-oude-jitte-greonterp-omgeving1.jpg
b&b-oude-jitte-greonterp-omgeving2.jpg
b&b-oude-jitte-greonterp-omgeving7.jpg
b&b-oude-jitte-greonterp-omgeving6.jpg
b&b-oude-jitte-greonterp-omgeving3.jpg
b&b-oude-jitte-greonterp-omgeving9.jpg
Pagination
Previous Slide
Next Slide

Greonterp en Omgeving

Het terpdorp Greonterp ligt op ongeveer 15 minuten rijden van Bolsward, Sneek en Workum. De dorpjes Blauwhuis en Oudega (SWF) liggen op enkele kilometers fietsafstand. Hier zijn de voorzieningen van een dorpscafé, bakker en supermarkt.

Het dorp Greonterp telt zo’n 80 inwoners. Het plaatsje kreeg enige bekendheid doordat de schrijver Gerard Reve er enkele jaren (1964-1971) woonde en werkte. Het dorpje ligt nogal geïsoleerd in het weidse landschap. Het mooie daarvan is dat je rondom ook een weids uitzicht hebt.

Greonterp is een terpdorp uit de vroege middeleeuwen. Het lag lange tijd helemaal afgezonderd tussen de meren en poelen. Er was maar één weg die naar het dorp liep. Verder vervoerde men alles over het water. Later kwam er een smalle weg naar Blauwhuis.

De oude klokkentoren van Greonterp kent een kleurrijke geschiedenis. De toren werd in 1812 gebouwd. Na lang touwtrekken kwam het ‘Klokhûs’ in handen van de Rooms Katholieke parochie van Blauwhuis. Inwoners van Greonterp vonden dat de toren bij het dorp hoorde. Zij richtten de Stichting Klokketoren Greonterp op die nu eigenaar is van het bouwwerk. De toren is een omklede klokkenstoel met een spitsje. De klok zelf dateert van 1465. Er staat een prachtig opschrift op: “Hoor als ik geluid word, ik roep tot de vreugden van het leven.” In 1999 is de klokkentoren grondig gerestaureerd. Het geluid van de klok is in de wijde omgeving te horen en wordt nog dagelijks om 12 uur geluid.

Op loopafstand ligt het prachtige meer de ‘Oudegaaster Brekken’. Aan de noordzijde hiervan ligt Doris Mooltsje, een achtkantige spinnekopmolen uit 1791, de oudste van Friesland. Tevens liggen de drie meertjes: de Vliet, het Rietmeer en het Sipkemeer vlakbij. De natuur rondom Greonterp trekt veel fietsers die dwars door de landerijen het fietspad richting Nijhuizum kunnen nemen.